Ez a trópusi gyümölcs általában ovális vagy szív alakú. Lehet szabálytalan is, főként a rovaroknak köszönhetően, a gyümölcs fejlődése közben felmerülő problémák miatt. A graviola héja tüskés, nem ehető. Színe éretlen állapotban sötétzöld, éretten sárgászöld. Hasonló az illata és az íze az ananászéhoz, de utóbbi egy kicsit pézsmaszerű, szúrós.
A húsa fehér színű, rostos, lédús. Szegmensekből áll, és mindegyik résznek egy ovális, sima, kemény, fekete magja van. A gyümölcs néhány tucat szegmensből, de akár kétszáz vagy több részből is állhat.
Egyike az első olyan gyümölcsfáknak, amelyeket Amerikából vittek Délkelet-Kínába, Ausztráliába és Nyugat-Afrikába. Oviedo már 1526-banlejegyezte, mint bőséggel termő gyümölcsöt. Floridában már majdnem 110 éve megtalálható, ezért a Gyümölcs termesztéstani Társaság 1879-ben Florida gyümölcsévé sorolta. A háztáji kertekben is gyakori. A kubai szúrszopot 1887-ben kezdték el értékesíteni Key Westen, Floridában.
A graviola fogyasztása parazitaölő jellege miatt népszerű kezelés volt számos latin- és dél-amerikai vidéken, különösen ott, ahol a parazitafertőzések gyakrabban fordulnak elő. A gyümölcs leveleiből főzött tea megtisztítja a bélrendszert, és gondoskodik arról is, hogy a gasztrointesztinális (gyomor-bél) rendszer zökkenőmentesen működjön. Ezt a hatást az International Journal of Molecular Sciences által közzétett tanulmány is megerősíti.
Brazil kutatók állatkísérletek segítségével bizonyították a graviola gyulladásgátló tulajdonságait.
Ha tehát ízületi fájdalomtól vagy gyulladástól szenved, különösen, ha az köszvény vagy arthritis, akkor az érintett terület graviolafőzetel való dörzsölése a fájdalom enyhítésének hatékony módja lehet. A graviolában található gyulladáscsökkentő vegyületek felgyorsíthatják az érintett területek gyógyulását, miközben enyhítik a fájdalmat és javítják a flexibilitást. (6.)
Ha köhögéssel, megfázással vagy egyéb légzőszervi betegséggel küzd, a graviola gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a légutak felszabadításában, enyhíthetik a dugulást, és megnyugtathatják az irritált területet. Mivel a graviola részlegesen köptető hatású, megbízható módja annak, hogy eltüntesse a váladékot és a nyálkát, melyekben kórokozók telepedhetnek meg. Az orrüregek és a légzőszervek gyulladásának csökkentésével a gyógyulás is gyorsítható.
A graviola teát évszázadok óta stresszoldóként is használják. Egyes gyulladásgátló és nyugtató tulajdonságai miatt hatékony szer a túlzott stressz és szorongás ellen. A stresszhormonok a szervezet számára károsak lehetnek, felboríthatják a természetes anyagcsere ciklusokat, valamint az alvást. Ha álmatlanságban szenved vagy nyugtalanul alszik, a graviola tea kitűnő választás.
A graviola legfigyelemreméltóbb előnyei az acetogeninekből származó antioxidáns aktivitással, valamint a kinolonokkal és az alkaloidokkal kapcsolatosak. Ezek közvetlen hatással vannak a rák megelőzésére és a tumor méretének csökkentésére.
Kiterjedt kutatást végeztek a graviola egyedülálló szerves összetevőiről, emellett széles körben tanulmányozták a rákkezelés egyik alternatív módjaként. A benne lévő acetogeninek valójában egyedülállóak az Annonaceae növénycsaládban - ez teszi ilyen izgalmassá. Úgy tűnik, hogy az idegen vagy nem normális sejtnövekedések véráramlását is képesek elvágni, és pozitívan hatnak a mell-, hasnyálmirigy-, prosztata- és tüdőrák kezelésére. (7.), (8.), (9.), (10.)
Napi javasolt: 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: a graviola iható önmagában, de keverhető más gyümölcslevekkel is.
Ekkor a legjobb: reggel éhgyomorra, vagy étkezés után 30 perccel a leg ideálisabb.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolandó és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
Az immunrendszer védelme az egészséges táplálkozás és a jóllét egyik legfontosabb hozadéka. A graviola gyümölcs étrendhez történő hozzáadása akár frissítő ital, akár desszert formájában pozitívan befolyásolhatja az általános egészséget. A gyümölcs C-vitaminban is gazdag, serkenti a fehérvérsejtek termelését, míg az antioxidánsok magas koncentrációja segíti a szabadgyökök semlegesítését és a krónikus betegségek megelőzését.
A C-vitaminban gazdag graviolát sok-sok éve használják természetes orvosságként a skorbut és a vérhas kezelésére. A gyümölcslé is nagyon hatékony diuretikum lehet, mivel megtisztítja a tápcsatornát, és eltávolítja a szervezetből a felesleges toxinokat és sókat.
Gyulladáscsökkentő komponensei, beleértve az alkaloidokat és a kinolonokat, csökkenthetik a bélben lévő paraziták mennyiségét, és enyhíthetik a gyomorban vagy vastagbélben fellépő fájdalmat, irritációt. (11.)
A graviolát generációkon keresztül alkalmazták fájdalomcsillapításra, a sebek és sérülések helyi kezelésére, de belsőleg is hatékonyan enyhíti a fájdalmat, illetve gyorsítja a gyógyulást. A lenyűgöző trópusi gyümölcs nyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt ideális megoldás bármilyen típusú külső vagy belső fájdalom esetében. A graviola fájdalomcsillapító tulajdonságait egy rágcsálókon végzett, a Journal of Medicinal Food-ban publikált kísérletben igazolták.
Tegye a Jó Érzést Mindennapossá
Próbálja ki a Mannavita Graviola italt, 30 napos pénzvisszafizetési garancia mellett.
1 db = 5.971 ft • 5+1 ajándék = 29.371 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled